Marináda
3 litry vody
1 cibule
5 stroužků česneku
1 lžíce zázvoru
5 lžící hoisin omáčky
250 ml octa
1 lžíce soli
1 lžíce pepře
5 hvězdiček anýzu (badyán)
1 lžíce čínského 5 koření
Nátěr
75 ml octa
2 lžíce hoisin omáčky
1/2 čajové lžičky čínského 5 koření
Asijská BBQ omáčka
150ml hoisin omáčky
100 ml lehké sojové omáčky
250 ml pomerančového džusu
3 lžíce hnědého nebo bílého cukru
100 ml vinného octa
5 stroužků česneku
1 lžíce čerstvého kořene zázvoru
1 pórek bílý
1 čajová lžička čínského 5 koření
2 chilli papričky
150 ml kečupu
Příprava
Žebírka
Nejdříve si připravíme marinádu. Všechny potřebné ingredience smícháme dohromady a půl hodiny vše vaříme. Marinádu necháme vychladnout a naložíme do ní žebra. Žebra necháme marinovat nejlépe týden v lednici. Namarinovaná žebra pak ještě potřeme speciálním nátěrem, který jednoduše připravíme smícháním všech potřebných ingrediencí. Žebírka zabalíme do alobalu a udíme je cca 4 hodiny o teplotě 130°C. Po čtyřech hodinách žebírka vyndáme z udírny, zbavíme je kostí a potřeme znovu nátěrem. Žebírka vrátíme na půl hodiny zpět do udírny.
Asijská BBQ omáčka
Zeleninu oloupeme a nakrájíme. Česnek rozdrtíme se solí, chilli papričkou a pórkem. Nakonec ve velkém hrnci smícháme všechny ingredience a uvaříme.
Servírování
Hotová žebírka servírujeme na způsob hamburgeru a s BBQ omáčkou.
Dobrou chuť !!!