Kuřecí byriani
5 cibulí
3 kuřecí prsa nebo 3 vařené velké brambory pro vegetariány
Marináda
3 lžíce bílého jogurtu
1 lžíce garam masala
1 lžíce červené papriky (používám sladkou papriku)
1 lžíce česnekovo - zázvorové pasty
4 čerstvá rajčata
1/2 kg konzervovaných rajčat
1 lžíce rajčatového protlaku
50 ml vody
1 lžíce garam masala
1 lžíce mletého koriandru
1 lžíce mletého římského kmínu
1 svazek čerstvého koriandru
700 g rýže basmati (namočené ve studené vodě), počítejte 120 g rýže na osobu
Šafránová směs
1 čajová lžička šafránu nebo 1 polévková lžíce kurkumy
100 ml teplého mléka
1 lžíce cukru nebo medu nebo sirupu
Česnekovo - zázvorová pasta
Stejné množství oloupaného česneku (10 stroužků) a oloupaného zázvoru
1 čajová lžička soli
Mírná mátová omáčka
20 listů čerstvé máty
1 lžíce sušené máty
5 lžící bílého jogurtu
Sůl a citrónová šťáva podle chuti
Pikantní chilli omáčka
5 pálivých čerstvých paprik
1 lžíce citrónové šťávy
1 čajová lžička mletého římského kmínu
1 čajová lžička mletého koriandru
1 lžíce česnekovo - zázvorové pasty
1 lžíce sušeného chilli (podle toho, jak pálivé to chcete)
5 lžící čerstvého koriandru pro barvu a chuť
Sůl dle chuti
Příprava
Kuřecí byriani
Nejdříve oloupeme a nakrájíme na malé kousky česnek se zázvorem, které rozdrtíme společně se solí. Kuřecí prsa nakrajíme na malé kousky a naložíme je do marinády připravené z bílého jogurtu, rozdrceného zázvoru s česnekem a se solí, koření garam masala a sladké červené papriky. Dále oloupeme, nakrájíme a do zlatova usmažíme cibuli. Cibuli přecedíme a olej, ve kterém jsme jí smažili, použijeme při další přípravě receptu. V jednom hrnci uvaříme rýži, ke které přidáme trochu oleje z usmažené cibule a koriandr. Ve druhém hrnci usmažíme na oleji z usmažené cibule namarinovaná kuřecí prsa, ke kterým nakonec přidáme koření a zeleninu. Do hrnce s kuřecím masem postupně vrstvíme uvařenou rýži, kurkumu smíchanou s teplým mlékem a usmaženou cibuli. Proces v případě potřeby opakujeme. Hrnec s byriani přikryjeme utěrkou a přiklopíme pokličkou. Vše vaříme je dalších 10-15 minut.
Jogurtová omáčka
Do mixéru dáme čerstvou i sušenou mátu, bílý jogurt a sůl. Vše zamícháme.
Pálivá omáčka
Do mixéru dáme na drobno nakrájené pálivé zelené papričky, bílý jogurt, rozdrcený zázvor s česnekem a se solí, koriandr, římský kmím, rozdrcené chilli a citrónovou šťávu. Vše rozmixujeme.
Hotové byriani podáváme s mátovou a pálivou omáčkou.
Dobrou chuť!