varte s majklem

Kanadský vánoční masový koláč Tourtière

Ingredience

Pekáč o průměru 30 cm

Masová náplň
0,5 kg mletého vepřového masa
0,5 kg mletého hovězího masa
0,5 kg mletého telecího masa
100 g uzené slaniny
1 lžíce másla
2 lžíce extra panenského olivového oleje
500 ml kuřecího vývaru
6 větviček tymiánu
10 listů šalvěje
1 bobkový list
2 čajové lžičky mleté skořice
2 čajové lžičky mletého hřebíčku
1/4 čajové lžičky muškátového oříšku
2 stroužky česneku
3 cibule
2 čajové lžičky soli (podle chuti)
2 čajové lžičky mletého pepře (podle chuti)
3 brambory

2 pláty těsta na koláč o průměru 30 cm 
350 g mouky
200 g velmi studeného másla nakrájeného na kostičky
10 lžic velmi studené vody
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička cukru

Kanadský vánoční masový koláč Tourtière

Postup přípravy receptu

Příprava

Masová náplň

Nejdříve oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a vaříme je cca 10 minut, dokud nebudou měkké. Uvařené brambory vyndáme z vody a necháme je vychladnout. Dále oloupeme cibuli, kterou nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme jí v mixéru. Česnek utřeme se solí a nasekáme si na drobno bylinky. Cibuli smažíme na pánvi, přilijeme vývar a postupně přidáme maso a ostatní ingredience. Hotovou masovou směs necháme nejlépe v lednici přes noc.

Těsto

Za pomoci dvou vidliček smícháme dohromady všechny přísady. Těsto přikryjeme streč fólií a dáme ho na dvě hodiny do ledničky. Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme ho na polovinu a vyválíme z něj placku o průměru cca 35 cm

Finální příprava

Vymažeme si máslem pekáč na koláč. Do vymazaného pekáče vrstvíme na sebe těsto, masovou náplň a znovu těsto. Okraje horní a spodní vrstvy těsta spojíme. Do horní vrstvy těsta uděláme otvor, aby unikala pára. Koláč pečeme v troubě o teplotě 180°C cca 40 minut.

Veselé Vánoce!