4 l hovězího vývaru
2 cibule
1 stroužek česneku
2 kořeny petrželky
3 mrkve
1/3 celeru
1 bobkový list
4 ks nového koření
4 ks celých pepřů
2 čajové lžičky soli
1 až 2 kg hovězích žeber
4 ks kostí z hovězí dřeně
6 litrů vody
9 játrových knedlíčků
1 cibule
1 lžíce másla
1 stroužek česneku
2 vejce
1/2 kg hovězích jater (lze nahradit vepřovými játry nebo kuřecími játry)
3 staré housky
1/2 litru teplého mléka
300 až 400 g strouhanky
1 lžíce domácí sušené majoránky
1/2 čajové lžičky soli
1/2 čajové lžičky pepře
Příprava
Hovězí vývar
Na pánvi opražíme zeleninu, maso i kosti. Vše přendáme do pekáče s vodou a přidáme koření. Vývar děláme v troubě cca 2-3 hodiny o teplotě 180°C. Vývar poté přecedíme a dále vaříme na plotně na minimální teplotu.
Játrové knedlíčky
Housky nakrájíme na kostičky a namočíme v teplém mléce. Na jemno nastrouhanou cibuli osmažíme na pánvi a necháme jí vychladnout. Česnek rozdrtíme se solí. Játra nakrájíme na menší kousky a rozmixujeme úplně na jemno. Petržel nasekáme na drobné kousky. Do velké mísy dáme housky, ze kterých pořádně vymačkáme mléko a přidáme ostatní přísady. Játrovou směs nakonec stmelíme strouhankou a tvoříme z ní knedlíčky o průměru tenisového míčku. Knedlíčky nandáme do hrnce, kde se nám vaří vývar na minimání teplotu. Teplotu zvýšíme na maximum a až vývar začne bublat, teplotu opět snížíme na minimum. Knedlíčky vaříme cca 20-30 minut, dokud nevyplavou na okraj hrnce.
Dobrou chuť!