varte s majklem

Indické máslové kuře s domácím chlebem Naan

Ingredience

Kuře
1 kg vykostěných kuřecích prsou
6 velkých lžic bílého jogurtu
1 citrón
4 stroužky česneku
2 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
1/2 lžíce garam masala
1/2 lžíce pikantního chilli prášku nebo pálivé papriky
1/2 lžíce soli

Omáčka
6 velkých rajčat nebo 500 g rajčatové šťávy
1 feferonka
1 cibule
3 lžíce ghí
2 lžíce kešu mouky (mleté kešu oříšky)
1 lžíce rajčatového protlaku
1 čajová lžička mleté řecké pískavice
1 čajová lžička garam masala
1 lžíce cukru
1 čajová lžička kořeněného chilli prášku
1 uzemněný hřebíček 
1 čajová lžička mletého koriandru
1 polévková lžíce grilovací směsi Tandoori
6 zelených kardamonů
2 černé kardamony
100 ml smetany
Nasekaný čerstvý koriandr

Chléb naan
500 (+100) gramů hladké mouky (množství závisí na tom, jak tekutý je váš jogurt)
375 g bílého jogurtu
1 lžíce prášku do pečiva
1,5 čajové lžičky soli
Česnek a černý sezam na ozdobu

Indické máslové kuře s domácím chlebem Naan

Postup přípravy receptu

Příprava

Kuře

Česnek se zázvorem rozdrtíme. Do větší mísy dáme bílý jogurt a přidáme ostatní ingredience na marinádu. Vše zamícháme. Kuřecí prsa nakrájíme na kostky a naložíme je do marinády. Maso necháme marinovat 2 až 3 hodiny. Dále vezmeme pekáč, který vypodložíme silikonovou podložkou a na něj ještě položíme kovovou mřížku, na kterou vyskládáme namarinované maso. Troubu nastavíme na 250°C a zapneme horní gril. Maso grilujeme cca 15 minut.

Omáčka

Rajčata, cibuli, kešu oříšky, řecké koření a chilli papričky rozdrtíme na jemno v mixéru. Na rozpálenou plotnu dáme hrnec, do kterého nalijeme Ghí a postupně k němu přidáme zelený a černý kardamon, cibuli a ostatní přísady. Omáčku vaříme 15 minut. Do omáčky ještě přilijeme sos z pekáče, na kterém jsme grilovali maso, smetanu a Ghí. Omáčku vaříme ještě deset minut.

Chléb Naan

Všechny ingredience smícháme ve velké míse a zpracujeme je do těsta. Těsto necháme chvíli odpočinout. Odpočaté těsto rozválíme na placky. Na těsto pokladene nakrájený česnek a černá sezamová semínka a válečkem je zatlačíme do těsta. Plotnu nastavíme na střední teplotu a chléb připravujeme na pánvi přikryté pokličkou. Chléb takto děláme z každé strany cca minutu a půl.

Dobrou chuť!