varte s majklem

Vepřová kolena po Bavorsku na grilu

Ingredience

Dvě 2 kg kolena, aby měla hodně masa

Lák
2 loupané a rozpůlené cibule
5  oloupaných a rozpůlených stroužků česneku,
1 lžička mletého pepře
1 polévková lžíce soli
10 bobulí jalovce
1 lžíce kmínu
1 polévková lžíce mletého pepře
4 bobkové listy
2 litry vody (0,5 litru na kloub)

 Suchý nátěr
1 polévková lžíce mleté ​​papriky
1 čajová lžička cibulového granulátu
1 čajová lžička česnekového granulátu
1/2 lžičky mletého pepře
1 lžička mleté pálivé ​​feferonky
1/2 čajové lžičky kurkumy
1/2 lžičky mletého ​​nového koření
1/2 lžičky mletého koriandru
1 lžička soli
1/2 čajové lžičky mleté ​​pískavice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička mletého kmínu
1/2 lžičky mleté ​​hořčice

Pekáč pod gril
2 litry vody (je třeba přidávat vodu během grilování víckrát)
2 loupané a rozpůlené cibule
5  oloupaných a rozpůlených stroužků česneku
1 polévková lžíce suchého nátěru

 

Vepřová kolena po Bavorsku na grilu

Postup přípravy receptu

Příprava

Lák

Všechny ingredience na lák vaříme ve 2 l vody cca 15 minut. Lák necháme vychladnout v lednici.

Vezmeme sáček se zipem, nalijeme do něj vychladlý lák a dáme do něj i koleno. Sáček uzavřeme a necháme týden v lednici. Po týdnu sáček s naloženým kolenem v láku vyndáme. Koleno řádně od láku očistíme a na kůži kolena vyřežeme čtverce, aby se ugrilovala do křupava.

Suchý nátěr

Všechny ingredience smícháme dohromady a koleno, které jsme zbavili láku do v něm celé obalíme

Pekáč pod gril

Na pekáč dáme cibuli, česnek, 1 lžíci suchého nátěru a vše zalijeme 2 litry vody. Voda se bude odpařovat, takže ji musíme během grilování doplňovat. Do pekáče bude odkapávat i šťáva z kolen. Vznikne vývar, který zahustíme jíškou udělanou normálně na plotně v hrnci a vše zalijeme pivem. Vznikne z toho omáčka, kterou budeme podávat ke kolenům.

Grilování 

Kolena napíchneme na jehlu a dáme na gril. Gril by měl mít teplotu okolo 150ºC. Pod gril dáme námi připravený pekáč. Grilem vůbec neotáčíme. Grilujeme do té doby než vnitřní teplota masa kolen dosáhne 85ºC, což zabere cca 3 hodiny grilování. Posledních 10- 15 minut před koncem grilování  grilem otáčíme, aby byla křupavá kůže.

Servírování

Kolena můžeme podávat s knedlíkem, křenem a omáčkou udělanou během grilování. 

Guten Appetit!