Vepřová koruna
2 kg vepřových žebírek
3 lžíce sladké papriky
1 lžíce česnekového granulátu
1 lžíce uzené papriky
1 lžíce římského kmínu
1/2 lžíce pepře
1 lžíce sušeného tymiánu
Příloha
1 kg brambor
1 kg cibule
1/2 kg mrkve
1/2 lžíce soli a pepře
2 lžíce sušeného tymiánu
75 ml olivového oleje
Pepřová omáčka
2 lžíce másla
1/5 lžíce mouky
1/2 lžičky soli 100 gr. zeleného pepře
1/4 lžičky skořice, zázvoru a muškátového oříšku
1 litr domácího vývaru
Příprava
Žebírka
Ingredience na směs z koření smícháme dohromady a žebírka ve směsi obalíme. Doprostřed žebírek dáme misku, aby nám koruna držela tvar a vlijeme do misky ještě vodu. Pečeme při 150°C a cca hodinu. Až maso vyndéme přikryjeme ho alobalem a necháme odpočinout.
Příloha
Brambory omyjeme a nakrájíme. Cibuli a mrkev také oloupeme a nakrájíme. Zeleninu smícháme s kořením a přilijeme trochu oleje. Dáme péct do trouby. Kapustyičky povaříme ve vodě asi 2 minuty, a pak je ihned hodíme do studené vody a dále je orestujeme na pánvi.
Pepřová omáčka
Plotnu udržujeme na střední teplotě a na pánvi necháme zezlátnout máslo, přidáme mouku a postupně ostatní přísady. Nakonec přilijeme výpek z vepřové koruny.
Finální příprava
Vepřovou korunu servírujeme se zeleninovou přílohou, vepřovou omáčkou nebo s brusinkami.