Krůta
Krůta nebo krocan
Brambory
Mrkev
Celer
Cibule
Bobkový list
Nádivka
Nádivka
Starý bílý chléb řez 1 cm kostky
Řapíkatý celer
Slanina
Jablka
Sušené bruskinky
Šalvěj sůl a pepř
Domácí vývar (může být krutí, slepičí nebo zeleninový vývar)
Příprava
Nejprve se ujistíme, zda-li krocan nebo krůta nejsou starší jak 8 měsíců, protože stáří masa se projeví na kvalitě a jeho chuti. Pokud si koupíte čerstvou krůtu, je to rozhodně nejlepší řešení. Né každý má tu možnost, a proto můžete zvolit i možnost mražené krůty nebo krocana, akorát je nutné ji nechat rozmrazit 2 dny před samotným pečením. Jelikož na krůtě by byla prsa hotová jako první a pak by byli moc vysušené, tak proto dávám slaninu, kterou prsa přikryji (cca 0,7 cm tlustá slanina) .Dáme krůtu na pekáč, já mám pekáč s roštem, takže posadím krůtu na rošt a pod ní přidám zeleninu. Jakmile je krůta upečená, vyndáme z trouby a zakryjeme ji hliníkovou fólií po dobu nejméně 1/2 hodiny.
Suchý nátěr
Suchý nátěr se skládá z drceného česneku, čerstvě nasekané šalvěje, saturajky, soli a pepře. Tím pak maso potřeme.
Nádivka
Na nádivku si smícháme všechny ingredience a umístíme ji dovnitř krocana a do oblasti krku. Uzavřeme krůtu tím že ji prošpejlujeme. Můžeme také umístit nádivku do hlubokého pekáče a pečeme 45 minut při 170 °C. Nádivka jse v naší rosině těší veliké oblibě
Brambory
Krutí maso se dobře hodí ke sladkým bramborám nebo obyčejným bramborám,které dáme na pekáč a pečeme. Já rád peču sladké brambory s cibulí (ty nakrájíme na kostičky), pak přidáme byliny (oregano, tymián, nebo některé z vašich oblíbených bylin), sůl a pepř a nejdůležitější je extra panenský olivový olej. Ideální jsou 2 lžíce olivového oleje pro každou bramboru. Pečeme v troubě po dobu 1 hodiny při 170 ° C
Omáčka
Použijeme sítko na přecedění šťávy z pekáče, kde se pekla krůta. V hrnci si rozpustíme 1 velkou lžíci másla a vaříme, dokud maso nezíská zlatavou barvu, přidáme 2 polévkové lžíce hladké mouky. Jakmile mouka chytne také zlatavou barvu, tak to je ten čas, kdy přilijeme 1/2 litru bílého vína a rychle promícháme, aby se nám rozpustila veškerá jíška. Poté přidáme přeceděný vývar z krůty. Množství přilitého vývaru zaléží na tom, jak moc chceme omáčku hustou. Já přidávám cca 1 litr vývaru. Jakmile se začne vařit omáčka, vypneme plotnu. A teď jsme připraveni servírovat. Ujistíme se, že krůtu podáváme s brusinkovou omáčkou, neboť sladká chuť omáčky se perfektně hodí ke krůtímu masu.
Dobrou chuť!