5 osob
400 g špaget nebo bucatini
150 g guanciale
150 g pecorino romano
400 g loupaných rajčat
1 sklenka bílého vína
1 peperoncino
1 stroužek česneku
1 malá cibule
3 lžíce olivového oleje
1 lžíce soli
1 lžička čerstvě mletého pepře
Čerstvá bazalka na ozdobu
Příprava
Nakrájíme guanciale na malé kostičky. Do velké pánve přidáme olivový olej a na středním plameni necháme rozpustit guanciale jeho tuk. Jakmile se tuk rozpustí a kousky guanciale začnou být křupavé, přidáme peperoncino, česnek a cibuli (vše předem nakrájíme na malé kousky).
Smažíme po dobu 2 minut, potom se přidá bílé víno. V tomto okamžiku se přidá voda do hrnce, sůl a začneme vařit vodu, abychom mohli vařit špagety ve vroucí vodě. Jakmile se víno vypaří na 50%, přidáme rajčata a rozdělíme je míchačkou nebo stěrkou.
Uvaříme špagety podle návodu na obalu. Jakmile špagety jsou al-dente, přidáme špagety na Matriciana omáčka. Na závěr přidáme sýr pecorino a promícháme.
Buon Appetito!