1 - 2 ks 1,5 kg vepřových masitých kolen bez šlach
Omáčka
1 střední petržel
2 střední mrkve
1 velká cibule
1 pórek
cca 3 vepřové kosti
Bobkový list
Saturejka
Šalvěj
Rajský protlak
Nové koření
Kmín
1l hovězího nebo vepřového vývaru
1 lžíci soli
1 lžíci uzené papriky
Příprava
Zeleninu nakrájíme na větší kousky a spolu s vepřovými kostmi prudce osmažíme na oleji. Rajský protlak se vmíchá do vývaru a touto směsí se zalijí kosti a zelenina v pekáči. Přidají se bylinky a koření a vše se zalije pivem. Vepřová kolena se potřou dobře zamíchanou směsí uzené papriky a soli – maso i kůže. Na pekáč se položí pečící rošt (mřížka) a na tu se položí kolena (s mezerou mezi nimi) potřená směsí soli a uzené papriky tak, aby páry ze směsi zeleniny, piva atd. vstupovaly do kolen a naopak tuk z nich stékal do pekáče. Vše se vloží do trouby a peče se 4 hodiny při 175 stupních. Poté se vše vyndá z trouby, maso se nechá odpočinout. Z pekáče se vyjmou kousky zeleniny a propasírují se přes síto. Vzniklá omáčka se promíchá a spolu s křupavým kolenem se podává s chlebem nebo knedlíky. Přebytečný tuk z pekáče se vylije.