Těsto na langoše
1,2 kg hladké mouky
1 balení čerstvého droždí
1 lžíce soli
4 lžíce extra panenského olivového oleje
4 lžíce jogurtu (2%)
500 ml teplé vody
Sýr Liptauer (Liptovský)
125 g Brynzy
125 g ricotty nebo tvarohu
75 g měkkého másla
100 g zakysané smetany
2 lžice sladké papriky
1 lžička kajenského pepře
1 cibule (strouhaná)
1 lžíce kapary (12 kuliček)
1 stroužek česneku
1 sardelka v oleji
1 lžíce dijonské hořčice
1 čajová lžička mletého kmínu
1/2 lžičky soli
1 lžička čerstvě mletého pepře
Tzatziki omáčka
1 okurka- oloupaná a strouhaná
400 g řeckého jogurtu
4 stroužky lisovaného česneku
50 g nasekaného čerstvého kopru
1/2 lžičky mořské soli
Příprava
Těsto
V okamžiku, kdy se ve směsi začnou tvořit bublinky, smícháme ji s olivovým olejem, jogurtem a půl litrem teplé vody. V jiné míse smícháme kilogram mouky se lžičkou soli. Mouku pomalu přisypáváme do směsi kvásku, až nám vznikne těsto, které rukama zpracujeme na válu posypaném trochou mouky. Z těsta vyrobíme kouli, jejíž kraje přehneme do spod, aby nám na vrchu vznikl hladký bochánek. Vnitřek nejlépe skleněné mísy polijeme olivovým olejem, vložíme bochánek a potřeme ho taktéž olivovým olejem. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme ho nabobtnat na teplém místě, stačí cca půl hodiny.
V okamžiku, kdy se nám jeho objem zdvojnásobil, části těsta o hmotnosti 250g opět zpracujeme na menší bochánky (stejně jako u předchozího těsta), vložíme na plech a dalších 15 minut necháme v teple ležet.
Vytvoříme si placičky ,které proťukáme prsty a pak smažíme v rozehřátém oleji na pánvi. Smažíme z obou stran. Vyjmeme z oleje a osušíme papírovou utěrkou.
Liptauer
Utřeme si česnek s olivovým olejem. Touto směsí si potřeme langoše a navrh dáme zakysanou smetanu a ozdobíme rajčaty nebo jarní cibulkou.
Tzatziky
Smícháme všechny ingredience a klademe na langoše. Zdobíme dle chuti
Pro více variant se můžete inspirovat ve videonávodu
Dobrou chuť