Hranolky
2 kg brambor
Omáčka
50 ml másla
50ml hladké mouky
400ml kuřecího vývaru
400 ml hovězího vývaru
1 lžíce hnědého cukru
1 polévková lžíce kečupu
1 lžička dijonské hořčice
1 čajová lžička sladké papriky
1/2 lžičky kajenského pepře
1 lžíce Worcestershire omáčky
Sůl podle chuti (já jsem použil 1,5 čajové lžičky)
Příprava
Hranolky
Brambory na hranolky velikosti o průměru asi 1 cm si nakrájíme do požadovaného tvaru hranolek a následně jej umístíme do studené vody po dobu asi 2 hodin. Tím že brambory odpočívají ve vodě se zbaví přebytečného škrobu. To napomůže lepšímu fritovacímu procesu, protože během smažení nenasáknou tolik olejem. Po 2 hodinách vyndáme brambory pomocí papírových kapesníků a pořádně je zároveň usušíme a umístíme do fritézy. Olej by měl mít teplotu přibližně 150°C. Hranolky by měli býti ponořené celé v oleji jak v hrnci nebo ve fritéze. Fritujeme po dobu 5 minut. Po usmažení, hranolky vyndáme a položíme je na papírový ubrousek, aby nasákl přebytečný olej z hranolek. Po ukončení druhé várky zahřejeme olej na 200°C a umístíme první várku hranolek do horkého oleje a osmažíme dozlatova a křupava (mělo by to trvat asi 15 minut). Pak vyjmeme hranolky, odstraníme další olej papírovými ručníky.
Omáčka
Přidáme máslo na rozpálenou pánev, přidáme mouku a mícháme. Pak přidáme studený vývar a a vše pořádně promícháme. Přidáme studený vývar do horké mouky. Pokud přidáte horký vývar, pak mouka bude prskat. Pak přidáme zbytek ingrediencí a necháme je povařit, až se dostaneme na barvu domácí hnědé omáčky.
Servírování
Do talíře dáme horké a křupavé hranolky, přidáme na vrch sýr a nalijeme na něj velmi horkou omáčku. Tím se roztavit sýr a oh la la a je to sooooo dobré.
Dobrou chuť