Na husu a její nádivku :
Cibule
Jablko
Pomeranč
Rozmarýn
Šalvěj
Sůl
Pepř
Vývar:
Mrkev
Jablko
Cibule
Brusinky
Rajčatový protlak
Celer
Trochu tuku z husy
Vývar
Sůl a pepř
Červené zelí:
Hlávkové zelí
Jablko
Cibulku
Olej
Bobkové listy
Hřebíček
Červené víno
Mouka
Příprava
Nejprve si vezmeme husu a odřežeme od ní křídla a krk ,které poté dáme do hrnce s vodou a uvaříme z něj vývar. Do vnitřku husy vložíme sůl, cibuli, jablko a ostatní ingredience výše uvedené a otočíme celou husu prsama na pekáč. Nyní pomažeme olejem a dáme do trouby. Ke konci slijeme do našeho vývaru zbytky šťávy z husy.
Do hrnce si dáme sůl, olej a na to přidáme kousky husy, co jsme oddělili od husy. Po dobu, když začne v hrnci prskat, přidáme kosti a následně i veškerou zeleninu. Osolíme opepříme. Mícháme. Poté přidáme vývar a necháme povařit. Vaříme cca 1hodinu 30minut .Po uvaření přecedíme.
Červené zelí :
To připravíme tak, že si v hrnci na oleji osmažíme cibulku do zlatavé barvy .Když dosáhneme této barvy přidáme jablka na jablka dáme nastrouháme zelí , posypeme cukrem a bobkovým listem a hřebíčkem a necháme dusit. Průběžně ochutnáváme , zdali je zelí už uvařené a zda má tu správnou chuť jakou máme rádi ,poté přidáme víno .Necháme povařit. Nakonec přidám krapet hladké mouky s vodu a zelí máme hotové.
Více ve videonávodu :)
Dobrou chuť !!