Hranolky:
2 kg brambor
Omáčka:
50 ml másla
50ml hladké mouky
400ml kuřecího vývaru
Hovězí vývar 400 ml
1 lžíce cukru Brown
1 polévková lžíce kečupu
1 lžička dijonské hořčice
1 čajová lžička sladké papriky
1/2 lžičky kajenského pepře
1 lžíce Worcestershire omáčky
Sůl podle chuti (já jsem použil 1,5 čajové lžičky)
Příprava
Recept na hranolky:
2 kg brambor (žluté a máslové): Brambory na hranolky o průměru asi 1 cm si nakrájíme do požadovaného tvaru hranolek a následně jej umístíme do studené vody po dobu asi 2 hodin. Vodní koupel je důležitá, poněvadž se tím zbaví brambory přebytečného škrobu. To napomůže lepšímu fritovacímu procesu, protože se olej během smažení do hranolek tolik neabsorbuje. Po 2 hodinách vyndáme brambory pomocí papírových kapesníků a pořádně je usušíme a umístíme do fritézy. Olej by měl mít teplotu přibližně 150 ° C. Hranolky by měly býti ponořené celé v oleji , jak v hrnci nebo ve fritéze. Fritujeme po dobu 5 minut a po usmažení, hranolky vyndáme a položíme je na papírový ubrousek, aby nasákl přebytečný olej z hranolek. Po ukončení druhé šarže, zahřejeme olej 200 ° C a umístíme první várku hranolek do horkého oleje a osmažíme dozlatova a dokřupava (měla by trvat asi 15 minut). Pak vyjměte hranolky, odstraňte další olej papírovými ručníky.
Recept na omáčku:
Přidáme máslo na rozpálenou pánev, přidáme mouku a mícháme. Pak přidáme studený vývar a a vše pořádně promícháme. Přidáme studený vývar do horké mouky. Pokud přidáte horký vývar, pak mouka bude bublat. Pak přidejte zbytek ingrediencí, a necháme povařit, až získáme barvu domácí hnědé omáčky.
Servírování: Do talíře dáme horké a křupavé hranolky, přidáme sýr a nalijeme velmi horkou omáčku na vrchol sýra. Tím se roztavit sýr a oh la la, že je sooooo dobré.
Dobrou chuť