Limonáda z citrónů
Šťáva ze 3 citrónů
6 lžic domácího sirupu (nebo 3 lžíce medu)
2 litry perlivé vody (samozřejmě můžeme použít neperlivou vodu)
Okurková limonáda
Šťáva z jednoho citrónu
2 velké oloupané anglické okurky (někteří lidé preferujou je neoloupat)
4 lžíce domácího sirupu (nebo 2 lžíce medu)
2 litry perlivé vody
Příprava
Jedním z nejjednodušších nápojů, který si uděláme, je limonáda. Je třeba jen dvou ingrediencí: šťáva z čerstvého citronu a cukr (někteří lidé dávají přednost medu).
Pak si můžeme udělat limonádu z okurek, která je vyrobena rovněž z málo ingrediencí: citronové šťávy, čerstvé okurky a cukru.
Tyto nápoje jsou skvělé v létě, jsou lehké na přípravu a především jsou plné vitamínů.
Citrónová limonáda
Dáme cukr a studenou vodu do hrnce v poměru 2:1 (500 g cukru na 250 ml vody). Přivedeme k varu (není třeba míchat). Necháme vařit 2 až 3 minuty. Poté sundáme hrnec z plotny a přidáme šťávu z poloviny citronu. Necháme vylouhovat a vychladnout, nalijeme do sklenice a tento sirup nám může vydržet i několik týdnů. Tento sirup mám stále v kuchyni připravený, abychom jsme si mohli kdykoliv udělat limonádu .
Do velkého džbánu si dáme odšťavněné citróny a nalijeme na ně studenou vodu. Nechte vylouhovat alespoň jednu hodinu, aby se oleje a chutě z citronové kůry rozpustily ve vodě. Poté vyjmeme citróny a přidáme citrónovou šťávu, perlivou vodu a sirup.
Dáme kostky ledu do sklenice a nalijeme limonádu do té sklenice. Můžeme přidat některé plátky citrónu a listy z meduňky. Nezapomeňte přidat brčka.
Okurková limonáda
Do mixéru přidáme půl sklenice vody a spusťíme mixér. Potom přidáme 2 cm plátky loupané okurky. Ve džbánku smícháme citronovou šťávu, okurky mix a perlivou vodu. Nalijeme do sklenice s kostkami ledu.
Podáváme s plátkem okurky a nesmíme zapomenout na brčko.
Užijte si tyto nápoje!