varte s majklem

DÖner kebab

Ingredience

Marináda 
Šťáva ze 2 citronů 
1/2 šálku olivového oleje 
3 najemno nastrohané  cibule 
4 stroužky česneku 
1/2 šálku bílého jogurtu 
1 lžíce sladké papriky 
1 lžíce mletého koriandru 
1 lžička mletého římského kmínu 
1 lžíce tymiánu
1 lžíce máty 
1 lžička skořice 
1 lžička kajenského pepře 
1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku 
Sůl a pepř 

 Jogurtová omáčka

500 g bílého jogurtu,

4 rozdrcené stroužky česneku,

1/2 lžičky soli,

1 lžíce sušené máty.

Smíchejte vše dohromady. 

DÖner kebab

Postup přípravy receptu

Příprava

Smícháme si všechny ingredience dohromady a na marinování.
Začneme tím, že si nejprve koupíme pořádný kus hovězího, roštěné, a dáme do mrazáku asi na 20 minut. Po vyjmutí z mrazáku, ostrým nožem nakrájíme velmi tenké plátky hovězího masa. Tenké plátky dáme do marinády.  Zakryjeme fólií a necháme marinovat přes noc.
čerstvé turecké pečivo (tzv. pide nebo gobit v turečtině). Viz můj youtube recept.
http://www.youtube.com/watch?v=MSugd0SfYFE

Jakmile těsto vykyne podruhé, uděláme z něj kruh o průměru 15 cm a 1 cm tloušťky. Necháme ležet na vále či pultě po dobu 5 minut a pak je potřeme směsí ze žloutků a lžící mléka. To tomu dodá zlatou barvu. Přidáme sezamová semínka na vrcholky buchet.
Pečeme v předehřáté troubě na (220 °C) po dobu 8 až 10 minut, dokud buchty nemají zlatavé barvy .
Zeleninu si nakrájíme podle toho jak nám vyhovuje hlávkový salát, rajčata a tenké plátky čerstvé cibule. Můžeme také nakrájet sladkou papriku nebo papričky jalapeňos.

Na jogurtovou omáčku smíchejte 500 g bílého jogurtu, 4 rozdrcené stroužky česneku, 1/2 lžičky soli, 1 lžíce sušené máty. Smíchejte vše dohromady.

Jakmile je maso marinované, předehřejte si teflonovou nebo keramickou pánev na maximální teplotu, přidejte jednu nebo dvě lžíce rostlinného oleje (slunečnicový olej) a rychle osmažíme naložené maso v malé dávce. Maso by nemělo být na pánvi přeplněné . Každá šarže trvá asi 2 minuty smažení.

Závěrečná fáze: řez chleba na polovinu, ale né do konce, aby se vytvořila kapsa, přidáme maso do vnitřku kapsy, přidáme zeleninu, jogurtovou omáčku a nakonec pořádnou porci masa.

Bon Appetit!!!