varte s majklem

Crème Brûlée

Ingredience

375 ml smetany

4 žloutky

1 vanilkový lusk (nebo 1 lžíce vanilkového extraktu nebo 1 malý sáček vanilkového cukru)

100 g krystalového cukru

Crème Brûlée

Postup přípravy receptu

Příprava

Pro "brûlée" budeme potřebovat 5 polévkových lžic hnědého cukru a butanový hořák (nebo můžete použít troubu s funkcí grilu). Dáme smetanu do hrnce, přidáme polovinu cukru, vanilku (rozdělíme si  vanilkový lusk na polovinu, odstraníme vnitřní strukturu a přidáme do krému). Přivedeme směs k varu. Jakmile se začne vařit, odstraníme z tepla. Do misky si přidáme žloutky a druhou polovinu cukru a šleháme metličkou až  směs zbělá. Přidáme horkou blanšírovanou smetanu a vaječné žloutky, přidáváme lžičku po lžičce. Vrátíme smetanu a vaječnou směs do hrnce a vaříme jej při stálém šlehání. Jak se začnou tvořit první bubliny, to je známka, že už se vaří, tak to musíme ihned sundat z tepla a nalít  do další čisté mísy. Nalijeme do malých pečicích formiček na crème brûlée a dáme do lednice alespoň na dobu 1 hodiny (lepší 2 hodiny). Vyndáme  z ledničky, přidáme  1 polévkovou lžíci hnědého cukru do horní části krému a hořákem zkaramelizujeme cukr. Pokud nemáte hořák, můžete umístit pečicí formičky do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia s funkcí Gril (silné teplo ze shora). 

Za 2 až 3 minuty budeme mít zkaramelizovaný hnědý cukr.

Dobrou chuť!