varte s majklem

ALIJAŠKA DORT

Ingredience

Korpus

1 šálek mouky

1 šálek cukru

1 šálek másla

2 vejce

Půl lžička soli

1 sáček kypřícího prášku do pečiva

1/3 šálku mléka

Sníh

4 bílky

1 šálek vody

2 šálky cukru

Šťáva z 1 citronu

Půl lžička soli

Zmrzlina

Použil jsem vlastní recept na zmrzlinu, nebo si můžete koupit zmrzlinu z vašich představ.

 ALIJAŠKA DORT

Postup přípravy receptu

Příprava

Korpus

Do misky nasypeme 1 malý sáček bourbon vanilky a postupně přidáme ostatní přísady a smíchámehe dohromady. Pečeme v troubě po dobu 20 až 25 minut při 170ºC. Zda je korpus upečený, poznáme podle toho, když doněj píchneme dřevěnou špejlí a nic se na ní nepřilepilo.

Sníh

Dáme si vodu a cukr na pánev a necháme 2 minuty vařit, přidáme 1 lžičku citrónové šťávy. Vznikne nám sirup Ušleháme si mixérem 4 bílky (přidáme špetku soli lžičku citrónové šťávy, protože pomáhá aby se lehce udělal sníh). Pomalu se přidáváme do bílků horký sirup. Sníh necháme vychladnout v lednici.

Finální příprava

 Na keramický talíř dáme upečený korpus a na něj postavíme námi přpravenou zmrzlinu a vše pokryjeme sněhem. Dort dáme do mrazáku po dobu nejméně 3 hodin. Pro lepší vzhled při  servírování můžeme dát dort do předehřáté trouby na 250 stupňů po dobu 5 minut nebo použít pistoli s plamen, aby sníh zkaramelizoval. Pro pěkný efekt vezmeme svůj oblíbený likér (já používám Grand Marnier) a zahřejeme ho na sporáku, zapálíme a opatrně tím polejime dort a tím vznikne vizualizace flambování.

Dobrou chuť!