varte s majklem

Zapečené noky GNOCCHI AL FORNO

Ingredience

6 osob

Noky

1 kg brambor

150 g mouky

1 lžička soli

2 velké žloutky

Gnocchi al Forno

200 g sýra fontina nebo polotvrdého sýra jako beafort nebo dokonce Gouda funguje dobře. 

50 g sýru gorgonzola

75 gramů Parmazánu

50 g  Másla

10 listů šalvěje.

4 větvičky saturajky

Zapečené noky GNOCCHI AL FORNO

Postup přípravy receptu

Příprava

Noky

Vložíme brambory do hrnce se studenou vodou (neokrajujeme brambory) a vaříme brambory asi 20 minut až do měkka. Teplé a uvařené brambory oloupeme každou pomocí utěrky, abychom jsme se nespálily. Dáme mouku do mísy či na vál. Protáhněte horké brambory přes brambor frajera (nepoužívejte mixér). Osolíme a přidáme žloutky, a  poté zpracujeme těsto ručně, aby nelepilo. Uděláme  si malou dávku těsta a rolujeme těsto, aby se vytvořila dlouhá nudle. Použijeme hrubou mouku, aby se při rolování těsto nelepilo. Průměr nudle má být cca 2 cm. Poté  nožem nařežeme nudle na menší kousky cca 2,5 cm dlouhé.

Uvaříme si vodu a přidáme malou dávku noků najednou (asi 20 ks). Za minutu  noky začnou plavat. Vaříme  po dobu jedné minuty. Pak vyjmeme noky z horké vody. Pokud nebudeme noky používat  ihned k jídlu, okamžitě je dáme do studené vody a můžeme je nechat v lednici přikryté na příště.

Gnocchi al Forno

Do pánve nahřáté na mírnou teplotu nalijeme 1/2 lžíce slunečnicového oleje, přidáme máslo. Necháme ho rozehřát a přidáme bylinky. Pak přidáme noky přímo z vařící vody. Nemícháme noky dělat několik minut, dokud se na nich nevytvoří pěkná zlatá kůrka. Pak přidáme sýry. Dáme do předehřáté trouby při teplotě 220°C po dobu 5 až 10 minut. Odebereme, až  parmazán získá světle zlatou barvu. :)

 Buon Appetito