Jsou 4 vrstvy u tohoto dezertu:
1. koláč korpus nebo sušenky Spekulatius
2. créme anglaise nebo vanilkový krém
3. čerstvé ovoce, jako jsou jahody, maliny, ostružiny nebo borůvky
4. šlehačka
6 porcí
15 Spekuliatious sušenek rozdrcených na malé drobky (nebo můžete použít kostky z dortového korpusu jako je „pound cake“)
Vanilkový krém
500 ml mléka
5 žloutků
1 lžíce vanilkového extraktu nebo mleté vanilky
125 g krystalového cukru
30 g škrobu
Čerstvě mletý muškátový oříšek
50 ml whisky nebo bourbonu
1 lžíce másla (musí být přidáno poté, co krém uvařený)
500 g ovoce (může být směs různých druhů plodů) nakrájené na malé kousky
Šlehačka na polevu
400 ml šlehačky
1 lžíce hnědého cukru
Kakao a skořicová hvězda pro ozdobu.
Postup
Anglické trifle je snadné připravit a je to lahodný dezert. Recept může být upraven pro jakékoliv příležitosti jako je večeře dezert, výroční dezert, svatební dezert nebo vánoční dezert. V tomto videu, Majkl dělá vánoční verzi tohoto dezertu.
Nalijeme mléko do rendlíku a na mírném ohni přivedeme mléko do varu. Zatímco mléko se ohřívá, přidáme vanilku, strouhaný muškátový oříšek, whisky. Jakmile se začnou tvořit bublinky, sundáme z plotny a necháme vychladnout 10 minut. Mezitím našleháme žloutky s cukrem. Jakmile se změní barva na bílou, přidáme škrob, který byste měli smíchat s 6 lžícemi studeného mléka. Smíchejte vše dohromady. Naběračkou přidáme teplé mléko do vaječné žloutkové směsi. Promícháme, pak přidáme směs zpět do rendlíku a na mírném ohni ohřejeme směs až do zhoustnutí. Jakmile začne houstnout přidáme máslo a odstraníme z plotny .
Necháme vychladit po dobu jedné hodiny. Přikryjeme fólií a dáme do lednice na další hodinu vychladnout. Nyní přichází ta zábavná část, vezmeme, servírovací sklenice a dáme na dno asi 1 až 1,5 cm drobků Spekulatius sušenek, přidáme 3 lžíce vanilkového krému, 3 až 4 lžíce čerstvého ovoce a na závěr přidáme 2 další lžičky vanilkového krému a na vrcholek přidáme šlehačku.
Pro dekoraci, posypeme trochou kakaa a ozdobíme skořicovou hvězdou.
Dobrou chuť!